Zboża niechlebowe
Zboża i produkty z nich otrzymywane
1. Wartość odżywcza zboża
2. Mąka pełnoziarnista czy oczyszczona
3. Zboża niechlebowe i pseudo zboża
Zboża i produkty z nich otrzymywane
1. Wartość odżywcza zboża
2. Mąka pełnoziarnista czy oczyszczona
3. Zboża niechlebowe i pseudo zboża
Komponując swój codzienny jadłospis należy kierować się 10 zasadami zdrowego żywienia i dodatkowymi informacjami zawartymi w piramidzie zdrowego żywienia. Read More
Zasady żywienia poszczególnych grup ludności. Żywienie dzieci i młodzieży. Read More
Przepis na 6 porcji
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Stopień trudności: średni
Ilość — 6 porcji
pęczek włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por)
1 udko kurczaka
4 ziemniaki
3 pory (biała część)
sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie
2 łyżki śmietany
garść chipsów z pora lub z ziemniaka
Sposób przygotowania
1) Warzywa (marchew, seler, por, pietruszka i ziemniaki) obrać, wypłukać i pokroić na drobne części.
2) Udko umyć.
3) Do garnka z zimną wodą wrzucić udko, pokrojone warzywa.
4) Wrzucić przyprawy.
5) Gotować przez ok 1 godzinę.
6) Przestudzić, wyjąć mięso i część pora.
7) Zmiksować zupę.
8) Przyprawić do smaku.
9) Rozlać do talerzy, do każdej porcji włożyć kawałek mięsa i chipsy z pora lub ziemniaka.
10) Można przyprawić śmietaną.
Rada praktyczna
Robiąc chipsy z pora musisz je nieustannie pilnować. Bardzo łatwo je przypalić, cały czas trzeba mieć je na oku.
Przepis na 1 porcje
Czas przygotowania: 1 – 1,5 godziny
Stopień trudności: średni
3 jajka
¼ szklanka oleju
½ szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g szpinaku ( mrożony lub świeży)
330 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny (rozpuszczone w 1/3 szklanki wody)
1) Przygotować szpinak, mrożony odmrozić i odcisnąć wodę, świeży poddusić krótko.
2) Szpinak rozdrobnić blenderem.
3) Oddzielić białka od żółtek.
4) Białka ubić na sztywno z cukrem.
5) Do ubitej piany dodać żółtka, następnie stopniowo po trochu olej, mąkę i proszek do pieczenia następnie delikatnie wymieszać.
6) Pod koniec dodać szpinak i wymieszać.
7) Ciasto wylać na wyłożona papierem tortownicę.
8) Piec w piekarniku z funkcją termoobiegu w temperaturze 180oC przez 30 – 40 minut.
9) Upieczone ciasto wystudzić.
10) Sporządzić masę z bitej śmietany. Śmietankę 30% wlać do miski ubijać mikserem z dodatkiem cukru pudru aż masa się zgęstniej. Dodać rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę (temp. Roztworu ok 37oC).
11) Ciasto przekroić na pół i przełożyć bitą śmietaną.
12) Górną część ciasta pokruszyć na bitą śmietanę.
Rada praktyczna
Ciasto prezentuje się efektowniej i jest jeszcze smaczniejsze, gdy dodatkowo, posypiemy górę, ziarnami granatu.
Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: średni
1 ugotowany brokuł
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej nieprażonej łamanej
2 jajka
1 łyżka oliwy
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz,
olej do smażenia
bułka tarta
Składniki na dip
15 dag jogurtu naturalnego gęstego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
½ pęczku koperku
sól, pieprz do smaku
1) Brokuł, umyj, podziel na kawałki i ugotuj do miękkości.
2) Wystudź i drobno pokrój.
3) Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4) Przełóż do miski i dodaj ugotowaną kaszę, jajka (1 sztuka), mąkę, oliwę, jogurt.
5) Dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.
6) Na patelnie wlej olej i rozgrzej go.
7) Formuj placuszki w przygotowanej masy, obtocz w masie jajecznej (1 sztuka) i obtaczaj w bułce tartej.
8) Smaż na złoty kolor.
9) Przygotuj dip: jogurt wymieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem z sokiem z cytryny, solą pieprzem. Polej nimi placki.
Zamiast kaszy gryczanej można użyć kaszę jaglaną lub jęczmienną.
Mąka to produkt otrzymany ze zmielenia ziaren zbóż. W naszych kuchniach najczęściej używamy mąki pszennej. Możemy z niej upiec ciasto. Zrobić naleśniki, kopytka oraz pyszne racuchy i makarony. Zdecydowanie rzadziej używamy mąki żytniej, ta króluje głównie w piekarniach gdzie wypiekane są wyśmienite żytnie chleby razowe. Read More
W polskiej tradycji zawsze przestrzegano postów. Najczęściej poszczono oczywiście w piątki i środy. Podczas Adwentu i Wielkiego Postu jadano wprawdzie do syta, jednak, do przygotowania potraw, nie używano mięsa i zwierzęcych tłuszczów. Używano za to ryb, mąk i kasz. Read More
1. Potrawy z ryb gotowanych i zasady gotowania ryb.
2. Potrawy z ryb smażonych i zasady smażenia ryb.
3. Wartość odżywcza ryb.
4. Przetwory rybne. Read More
1. Zmiany zachodzące w mięsie podczas gotowania.
2. Przykłady potraw z drobiu.
3. Jak ugotować rosół?
4. Jak ugotować drób w rosole? Read More