Konfitura jarzębinowa

Konfitura jarzębinowa

Przepis na ok 5 słoików (250 ml)
Czas przygotowania: 1-2 dni
Stopień trudności: średni

Składniki:

• 1 kg jarzębiny
• 1 kg cukru
• 1 kg jabłek
• sok z cytryny

Sposób przygotowania

1) Jarzębinę zalać niewielką ilością wody, dodać sok z cytryny.
2) Podgrzać przez 10 minut, dodać cukier, co jakiś czas poruszać garnkiem, ew. delikatnie mieszać.
3) Usuwać pianę zbierającą się na wierzchu.
4) Jabłka drobno kroić, dodać do konfitury.
5) Smażyć, aż jabłka się rozpadną, a konfitura zgęstnieje.
6) Podgrzewanie i chłodzenie powtarzać kilkukrotnie w odstępie kilku godzin (możemy dokończyć następnego dnia).
7) Gotową, gorącą konfiturę mieszać i pakować do niewielkich słoiczków.

Rada praktyczna

Jarzębinę najlepiej jest zbierać po przymrozku. Podczas przygotowywania musimy wykazać się cierpliwością. Praktycznie potrzebujemy dwóch dni żeby przygotować konfiturę. Nie należy się spieszyć i próbować zrobić wszystko jednego dnia.

Zupa ziemniaczano – porowa

Zupa ziemniaczano – porowa

Przepis na 6 porcji
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Stopień trudności: średni

Składniki:

Ilość — 6 porcji
pęczek włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por)
1 udko kurczaka
4 ziemniaki
3 pory (biała część)
sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie
2 łyżki śmietany
garść chipsów z pora lub z ziemniaka

Sposób przygotowania

1) Warzywa (marchew, seler, por, pietruszka i ziemniaki) obrać, wypłukać i pokroić na drobne części.
2) Udko umyć.
3) Do garnka z zimną wodą wrzucić udko, pokrojone warzywa.
4) Wrzucić przyprawy.
5) Gotować przez ok 1 godzinę.
6) Przestudzić, wyjąć mięso i część pora.
7) Zmiksować zupę.
8) Przyprawić do smaku.
9) Rozlać do talerzy, do każdej porcji włożyć kawałek mięsa i  chipsy z pora lub ziemniaka.
10) Można przyprawić śmietaną.

Rada praktyczna

Robiąc chipsy z pora musisz je nieustannie pilnować. Bardzo łatwo je przypalić, cały czas trzeba mieć je na oku.

Leśne runo

Leśne runo

Przepis na 1 porcje
Czas przygotowania: 1 – 1,5 godziny
Stopień trudności: średni

Składniki:

3 jajka
¼ szklanka oleju
½ szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g szpinaku ( mrożony lub świeży)
330 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny (rozpuszczone w 1/3 szklanki wody)

Sposób przygotowania

1) Przygotować szpinak, mrożony odmrozić i odcisnąć wodę, świeży poddusić krótko.
2) Szpinak rozdrobnić blenderem.
3) Oddzielić białka od żółtek.
4) Białka ubić na sztywno z cukrem.
5) Do ubitej piany dodać żółtka, następnie stopniowo po trochu olej, mąkę i proszek do pieczenia następnie delikatnie wymieszać.
6) Pod koniec dodać szpinak i wymieszać.
7) Ciasto wylać na wyłożona papierem tortownicę.
8) Piec w piekarniku z funkcją termoobiegu w temperaturze 180oC przez 30 – 40 minut.
9) Upieczone ciasto wystudzić.
10) Sporządzić masę z bitej śmietany. Śmietankę 30% wlać do miski ubijać mikserem z dodatkiem cukru pudru aż masa się zgęstniej. Dodać rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę (temp. Roztworu ok 37oC).
11) Ciasto przekroić na pół i przełożyć bitą śmietaną.
12) Górną część ciasta pokruszyć na bitą śmietanę.

Rada praktyczna

Ciasto prezentuje się efektowniej i jest jeszcze smaczniejsze, gdy dodatkowo, posypiemy górę, ziarnami granatu.

Kotlety z kaszy gryczanej i brokułów

Kotlety z kaszy gryczanej i brokułów

Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: średni

Składniki:

1 ugotowany brokuł
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej nieprażonej łamanej
2 jajka
1 łyżka oliwy
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz,
olej do smażenia
bułka tarta

Składniki na dip
15 dag jogurtu naturalnego gęstego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
½ pęczku koperku
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

1) Brokuł, umyj, podziel na kawałki i ugotuj do miękkości.
2) Wystudź i drobno pokrój.
3) Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4) Przełóż do miski i dodaj ugotowaną kaszę, jajka (1 sztuka), mąkę, oliwę, jogurt.
5) Dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.
6) Na patelnie wlej olej i rozgrzej go.
7) Formuj placuszki w przygotowanej masy, obtocz w masie jajecznej (1 sztuka) i obtaczaj w bułce tartej.
8) Smaż na złoty kolor.
9) Przygotuj dip: jogurt wymieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem z sokiem z cytryny, solą pieprzem. Polej nimi placki.

Rada Praktyczna

Zamiast kaszy gryczanej można użyć kaszę jaglaną lub jęczmienną.

 

Mąka

Mąka to produkt otrzymany ze zmielenia ziaren zbóż. W naszych kuchniach najczęściej używamy mąki pszennej. Możemy z niej upiec ciasto. Zrobić naleśniki, kopytka oraz pyszne racuchy i makarony. Zdecydowanie rzadziej używamy mąki żytniej, ta króluje głównie w piekarniach gdzie wypiekane są wyśmienite żytnie chleby razowe. Read More

Karp to zdrowie

W polskiej tradycji zawsze przestrzegano postów. Najczęściej poszczono oczywiście w piątki i środy. Podczas Adwentu i Wielkiego Postu jadano wprawdzie do syta, jednak, do przygotowania potraw, nie używano mięsa i zwierzęcych tłuszczów. Używano za to ryb, mąk i kasz. Read More