Mąka

Mąka to produkt otrzymany ze zmielenia ziaren zbóż. W naszych kuchniach najczęściej używamy mąki pszennej. Możemy z niej upiec ciasto. Zrobić naleśniki, kopytka oraz pyszne racuchy i makarony. Zdecydowanie rzadziej używamy mąki żytniej, ta króluje głównie w piekarniach gdzie wypiekane są wyśmienite żytnie chleby razowe. Read More

Karp to zdrowie

W polskiej tradycji zawsze przestrzegano postów. Najczęściej poszczono oczywiście w piątki i środy. Podczas Adwentu i Wielkiego Postu jadano wprawdzie do syta, jednak, do przygotowania potraw, nie używano mięsa i zwierzęcych tłuszczów. Używano za to ryb, mąk i kasz. Read More

Sałata z jogurtem i rzeżuchą

Sałata z jogurtem i rzeżuchą

Przepis na 4 porcje
Czas przygotowania: 25 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

Zalewa:
150g jogurtu
125g kwaśnej śmietany
1 opakowanie rzeżuchy
Sok z cytryny
Sól, cukier, pieprz do smaku
Sałatka:
3 małe główki sałaty
2 opakowania rzeżuchy
4 jajka
2 pomidory

Sposób przygotowania

Jogurt, śmietanę ubić rózgą w misce. Rzeżuchę umyć, potem dokładnie osuszyć. Następnie rozdrobnić i wymieszać z zalewą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.  Jajka gotować 8 – 10 minut po czym zalać zimną wodą, następnie obrać ze skorupki. Białko pokroić w kostkę, żółtka w plastry. Pomidory umyć, pokroić w kostkę . Sałatę umyć, osuszyć delikatnie porwać i dokładnie wymieszać z zalewą, rozłożyć na talerze posypać białkiem, ułożyć na to plasterki żółtka, na wierzch pomidory i całość przybrać rzeżuchą.

Rada praktyczna

Zamiast rzeżuchy można zastosować kiełki rzodkiewki, koperek lub szczypiorek.

Rosół wołowo – drobiowy

Rosół wołowo – drobiowy

Ilość porcji zależna od ilości zastosowanych składników
Czas przygotowania: 1,5 – 2 godziny
Stopień trudności: średni

Składniki:

1 kurczak lub duże uda (ok 2 kg mięsa)
300 g wołowiny np. antrykotu, szpondra, oczka wołowego
1 włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, , kawałek selera, kawałek pora,
Przyprawy: 1 łyżka soli , 5 ziarenka ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 6 całych ziarenka pieprzu

Sposób przygotowania

Kurczaka oraz wołowinę opłukać, następnie włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą. Posolić i zagotować na średnim ogniu. Dodać przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy i czarny pieprz, sól (w trakcie gotowania). Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i zszumować wywar. Gotować na małym ogniu (rosół ma tylko „mrugać”) przez około 1,5 do 2 godzin. Przygotować warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera i pora obrać. Warzywa włożyć do rosołu i zagotować. Cebulę, oczyścić przekroić na pół zrumienić na patelni następnie wrzucić do wywaru. Rosół podawać gorący, z ugotowanym makaronem, posiekaną natką, pokrojoną na cienkie plasterki marchewką z rosołu oraz kawałkami mięsa z kurczaka.

Rada praktyczna

Jak gotować rosół?

  • Na 1 kg mięsa przewiduje się 1,5 litra wody.
  • Przygotowane mięso należy włożyć do zimnej wody.
  • Do wody można również dodać kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego.
  • Rosół należy gotować wolno, pod przykryciem. Powinien on tylko „mrugać”. Rosół gotowany szybko jest mętny, nieapetyczny i niesmaczny.
  • Pod koniec gotowania należy dodać włoszczyznę bez kapusty, z małą ilością marchwi, która zmienia barwę rosołu.
  • Smak rosołu podnosi przyrumieniona cebula.
  • Czas gotowania zależy głównie od wielkości tuszki lub jej elementów.

Zupa z wiśni

Zupa z wiśni

Przepis na 5 porcji
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

1,5 l wody
60 dag wiśni
10 dag cukru
10 dag (2łyżki) mąki ziemniaczanej lub opakowanie kisielu wiśniowego
Goździki i cynamon do smaku

Sposób przygotowania

Wiśnie myjemy, oczyszczamy z szypułek, drylujemy. Gotujemy wodę z częścią cukru i goździków, dodajemy wiśnie, rozgotowujemy, przecieramy przez sito. Rozrabiamy mąkę ( lub kisiel) w ¾ szklanki zimnej wody wlewamy powoli, stale mieszając, do wrzącej zupy, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku pozostałym cukrem lub cynamonem.

Rada praktyczna

Możemy podać z makaronem lub grzankami.

Zupy

Zupy są to ciepłe lub zimne potrawy, o konsystencji płynnej lub półpłynnej. Podaje się je na obiad, śniadanie i kolację. Mają dużą wartość odżywczą, dostarczają organizmowi składników mineralnych, cukrów, białka, tłuszczów, substancji wyciągowych oraz witamin. Read More

Kuchnia francuska

Kuchnia francuska jest bardzo różnorodna i uznawana za jedną z najbardziej wykwintnych. Od najdawniejszych czasów kucharze francuscy byli zatrudniani na dworach i wprowadzali potrawy francuskie na całym świecie. Dlatego dużo terminologii w kuchni pochodzi  właśnie z języka francuskiego, np. beszamel, majonez, farsz, marynowanie, panierowanie, saute. Read More