O mnie

Dietetyka i Nauka

Nazywam się Dorota Kamińska

Jestem pogodną i otwartą osobą, posiadającą doświadczenie dietetyka i nauczyciela.

Ukończyłam kierunek Technologii żywności i żywienia człowieka na Akademii Rolniczej w Lublinie (obecnie Uniwersytet Przyrodniczy). Następnie rozwijałam swoje zainteresowania  studiując chemię na Uniwersytecie Marii Curie – Skłodowskiej oraz Dietetykę i planowanie żywienia w Wyższej Szkole Nauk Społecznych. Posiadam doświadczenie pedagogiczne. Pracuję w szkole z młodzieżą kształcącą się w zawodach gastronomicznych. Staram podzielić się swoją wiedzą, jednocześnie sama czerpiąc inspirację i ucząc się, że nie zawsze należy sztywno trzymać się zasad i przepisów kulinarnych.

Doświadczenie

Wiedza i Praktyka

Dzięki zdobytemu wykształceniu i doświadczeniu mam szeroką wiedzę praktyczną o żywieniu oraz profilaktyce chorób dieto zależnych.

Proponuję nie tylko ułożenie zbilansowanej diety ale i  praktyczne porady kulinarne. Pokażę Ci jak ugotować, jak przechować i jak podać posiłki żeby były atrakcyjne i smaczne.

Wiedza zdobyta na wydziale chemii pozwala mi odróżniać dodatki stosowane do żywności celem utrzymania  jej świeżości i poprawy jakości. Wiem jak wybierać produkty naturalne, świeże i smaczne. Wiem jaka jest ich wartość odżywcza, jakie maja właściwości prozdrowotne i jak je ze sobą łączyć aby były smaczne. Jeśli  dalej myślisz, że swoją wiedzę opieram tylko na suchej teorii postaram się Cię zaskoczyć. Kiedyś pracowałam w piekarni i jeśli zechcesz mogę Ci wiele opowiedzieć o pieczywie, które zapewne do tej pory uważasz za „zdrowe.”

Masz w domu małego „niejadka” lub może wielkiego fana słodyczy. Jestem mamą trójki urwisów i wszystkie problemy nie są mi straszne, te związane z wróceniem do swojej wagi i sylwetki sprzed ciąży również.