Benzen w napojach gazowanych

Benzen jest jednym z najbardziej niebezpiecznych związków wykorzystywanych w przemyśle. Substancja ta posiada dużą lotność i zdolność tworzenia wysokich stężeń w powietrzu. Benzen przedostaje się do organizmu przede wszystkim w formie wdychanego gazu. Jednak możliwe jest również wniknięcie tej toksycznej substancji w stanie ciekłym przez naszą skórę. Zagrożenie zatruciem występuje głównie w przemyśle:

  • gumowym
  • chemicznym
  • farmaceutycznym
  • farb i lakierów
  • tworzyw sztucznych

 

Należy jednak pamiętać:

Benzen może również powstawać w bezalkoholowych napojach gazowanych.

Jest to związane z reakcją dekarboksylacji kwasu benzoesowego, który jest do nich dodawany jako środek konserwujący.

Przebieg procesu wymaga obecności kwasu askorbinowego czyli witaminy C.

Konieczny jest również udział jonów metali, żelaza lub miedzi, które pełnią rolę katalizatorów.

Powstawaniu benzenu w napojach sprzyja ciepło i światło słoneczne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.