Znaczenie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
- Rola i źródła witaminy A.
- Rola i źródła witaminy D.
- Rola i źródła witaminy E.
- Rola i źródła witaminy K.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
Witamina A
Rola– odgrywa dużą rolę w prawidłowym widzeniu, wpływa na wzrost kości i zębów, zapewnia normalne funkcjonowanie naskórka.
Skutki niedoboru: kurza ślepota, suchość i rogowacenie naskórka, rogowacenie nabłonka oka i dróg oddechowych.
Skutki nadmiaru: wymioty, nudności, bóle głowy, zaburzenia koordynacji mięśniowej.
Źródłami witaminy A są:
Jajka masło mleko tran marchew pomidory wątroba tłuste mięso
Witamina D
Rola – odgrywa dużą rolę w wchłanianiu wapnia i fosforu, wpływa na wzrost kości i zębów,
Skutki niedoboru: krzywica u dzieci i młodzieży, rozmiękczenie kości u dorosłych.
Skutki nadmiaru: biegunka, nadmiar wapnia w organizmie, brak apetytu,
Źródłami witaminy D są:
Tran oleje rybne białko jaj ser masło śmietana drożdże wątroba ryby
Witamina E
Rola – odgrywa dużą rolę w chronieniu komórek przed utleniaczami, witamina młodości, odpowiada za płodność,.
Skutki niedoboru: zaburzenia płodności, gorsze gojenie ran,.
Skutki nadmiaru: zmęczenie, bóle głowy, osłabienie mięśni, zaburzenie widzenia.
Źródłami witaminy E są:
kiełki pszenicy sałata mleko pieczywo razowe olej sojowy olej słonecznikowy
Witamina K
Rola – odgrywa dużą rolę w krzepnięciu krwi.
Skutki niedoboru: słaba krzepliwość krwi,
Skutki nadmiaru: niedokrwistość, uczucie gorąca, rozpad czerwonych
Źródłami witaminy K są:
Kapusta kalafior rzepa brokuły awokado brzoskwinie ziemniaki tran z wątroby ryby
Witaminy cechuje niezwykła moc przywracania zdrowia.
Człowiek potrzebuje witamin do normalnego rozwoju. Witaminy dzielimy na dwie grupy: rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach.
Dodaj komentarz