Diety i zaburzenia żywienia

Wadliwie zbilansowane żywienie przyczynia się do powstawania wielu chorób i odchyleń w standardzie zdrowia. Zwykle stosuje się trzy rodzaje badań ukierunkowujących zastosowanie właściwej diety:
- lekarskie połączone z wywiadem dotyczącym aktualnej sytuacji zdrowotnej historii choroby i sytuacji ekonomiczno – społecznej,
- antropometryczne z oceną podstawowych rozmiarów ciała, np. BMI (miernik wagowo wzrostowy),
- biochemiczne wskazujące na zawartość wybranych składników w płynach ustrojowych lub tkankach.
Żywienie dietetyczne jest modyfikacją żywienia racjonalnego. Może ono być związane ze zmianą konsystencji diety, zmianą wartości energetycznej lub zawartości składników odżywczych albo z wyeliminowaniem produktów lub grup produktów z naszej diety. Żywienie dietetyczne powinno prowadzić do poprawy stanu zdrowia, pomagać w wyzdrowieniu i oszczędzać chory narząd. Należy pamiętać, że każda dieta powinna dostarczać wymaganych ilości energii do utrzymania prawidłowej masy ciała oraz składników niezbędnych do zaspokojenia potrzeb metabolicznych organizmu.
Rodzaje diet:
- Dieta podstawowa czyli żywienie podstawowe umożliwiające racjonalną realizacje dobowego zapotrzebowania osób zdrowych na wszystkie składniki pokarmowe zależnie od płci, masy ciała i aktywności fizycznej.
- Dieta bogatoresztkowa czyli dieta o zwiększonej podaży błonnika, mająca zastosowanie w leczeniu zaparć nawykowych oraz w zaburzeniach czynnościowych jelita. Może wspomagać leczenie zaburzeń gospodarki lipidowej i węglowodanowej.
- Dieta łatwostrawna zawierająca produkty łatwo ulegające trawieniu w przewodzie pokarmowym, dieta ta ma zastosowanie w leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego, chorobach przeziębieniowych oraz w nadmiernej pobudliwości jelita grubego w stanach zapalnych jamy ustnej, w okresie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych.
- Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu. Dieta ta jest modyfikacją diety łatwostrawnej i polega na dodatkowym ograniczeniu tłuszczu i cholesterolu. Jest stosowana w przewlekłym zapaleniu i kamicy pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, w ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby i trzustki oraz we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego.
- Dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie żołądkowe. Stosuje się ją w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, chorobie refluksowej, przewlekłym zapaleniu przełyku i w zespołach po wycięciu żołądka lub jelit.
- Dieta o zmienionej konsystencji – dieta płynna, wzmocniona, dieta papkowata.
- Dieta ubogoenergetyczna, której celem jest realizacja zasad racjonalnego żywienia przy jednoczesnej redukcji masy ciała spowodowanej ujemnym bilansem energetycznym (ma zastosowanie w leczeniu osób z nadwagą i otyłością).
- Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych. Głównym celem jest ograniczenie stężenia lipidów (cholesterolu) oraz zapobieganie rozwojowi chorób układu krążenia. Dieta zalecana jest osobom z hiperlipidemią chorującym na miażdżycę, niedokrwienną chorobę serca, po zawale serca i udarze mózgu.
- Dieta bogatobiałkowa. Zalecana osobom niedożywionym, wyniszczonym, z chorobą nowotworową, przy rozległych oparzeniach albo rekonwalescentom po przebytych chorobach i operacjach.
- Dieta niskobiałkowa. Stosowana przy niewydolności wątroby i nerek, celem maksymalnego oszczędzenia chorego narządu.
- Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Celem tej diety jest unormowanie stężenia glukozy we krwi oraz zapobieganie powstawaniu powikłań przy cukrzycy. Zalecana jest chorym na cukrzycę.
- Dieta kleikowa zalecana przy ostrych schorzeniach pokarmowych i stanach pooperacyjnych.
- Dieta bezglutenowa stosowana przy nietolerancji glutenu i w chorobie trzewnej celiakii.
- Dieta w fenyloketonurii.
- Oddzielnym rodzajem diet jest dietetyka sportowa, żywienie dzieci, młodzieży, kobiet w ciąży i karmiących oraz osób starszych.
Główne choroby dietozależne:
- nadwaga i otyłość
- choroby układu krążenia
- tzw. zespół metaboliczny
- niektóre choroby nowotworowe
- niektóre choroby trawienne
- cukrzyca typu 2
- osteoporoza
- niedokrwistość wywołana niedoborem żelaza
- hiperlipidemia
- dna moczanowa
- niedobory wysokości i masy ciała (szczególnie u dzieci i młodzieży)
- niedobór witamin
- obniżenie odporności i zwiększenie podatności na zakażenia
Z czego wynikają problemy z otyłością?
- złe odżywianie
- rozregulowany metabolizm
- stresujący tryb życia
- zaburzenia hormonalne
- dodatki i polepszacze żywności
- wysoko przetworzona żywność
- czynniki genetyczne.
Dodaj komentarz