Frytki warzywne
Frytki warzywne
Przepis na 2 porcji
Czas przygotowania: 15 minut (+ 30 minut pieczenie)
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
Składniki:
2 marchewki
2 pietruszki
1 seler
2 ziemniaki
4 łyżki oleju
Sól, pieprz, bazylia, oregano, czosnek granulowany, papryka ostra
Sposób przygotowania
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Następnie mieszamy warzywa w misce razem z olejem i przyprawami. Tak przygotowane warzywa wykładamy na blachę i pieczemy w piekarniku w temperaturze 150 – 180oC (z funkcją: termoobieg) przez ok 30 min.
Rada praktyczna
Frytki można podać z ketchupem, sosem czosnkowym lub dipem ziołowym (mieszamy po łyżce majonezu, jogurtu naturalnego, ketchupu i dowolnych przyprawy lub zioła, mogą być gotowe mieszanki np. do gyrosa lub zioła prowansalskie).
Dodaj komentarz