Karp to zdrowie
W polskiej tradycji zawsze przestrzegano postów. Najczęściej poszczono oczywiście w piątki i środy. Podczas Adwentu i Wielkiego Postu jadano wprawdzie do syta, jednak, do przygotowania potraw, nie używano mięsa i zwierzęcych tłuszczów. Używano za to ryb, mąk i kasz.
Ryby
Ryby od dziecka kojarzą mi się z postnym piątkowym obiadem. Gdzie podawano ziemniaki, smażoną rybę i kiszoną kapustę. Smak ryb i ich różnorodność doceniłam dopiero w dorosłym życiu – trochę za sprawą męża, który po prostu ryby uwielbia. Bo co tu dużo mówić… Ryby są rewelacyjne! Niedługo nadejdą Święta… A co nam się z nimi kojarzy?
Karp
Do karpiowatych należą: lin, karp i leszcz. Są to ryby słodkowodne. Najbardziej popularny jest karp, ryba spożywana tradycyjnie w czasie wieczerzy w Wigilię Bożego Narodzenia. Karp żyje zarówno dziko, jaki w hodowli. Mięso jest smaczne, średnio tłuste. Najbardziej ceniony jest karp królewski – lustrzeń o małej głowie i niewielkiej liczbie dużych łusek.
Karp pojawia się na każdym polskim stole i jest symbolem obfitości oraz bogactwa. A jego łuska, trzymana w portfelu, ma zapewnić nam dostatek. Na polskich stołach wigilijnych zadomowił się w latach 50 XX wieku. Jednak to ryba znana w polskiej kuchni już od bardzo dawna. Nawet w XII i XIII wieku budowano u nas stawy w których hodowano karpie. A kuchnia staropolska słynęła z karpia. Odnoszę wrażenie, że obecnie trochę o nim zapomniany i być może trochę nie doceniamy… Owszem, pojawia się na naszych stołach w Wigilię, tylko co dalej? Co z resztą roku?
Polskie Towarzystwo Przyjaciół Ryb
Polskie Towarzystwo Przyjaciół Ryb „Pan Karp” ogłosiło „Ogólnopolski Karpiowy Konkurs Kulinarny,” polegający na opracowaniu przepisów i wykonaniu potraw z karpia. Karp jest rybą zdrową i szlachetną w smaku. A odpowiednio przygotowany będzie świetną propozycją na obiad. Nie tylko świąteczny obiad. Potrawy z karpia mają dużą wartość odżywczą i smakową.
Jedząc mięso ryb:
- Zapewniamy prawidłowy wzrost i odnowę, odbudowę komórek organizmu. Dzięki zawartości pełnowartościowego białka – ok 20 g na 100 g ryby.
- Obniżamy poziom cholesterolu we krwi i zapobiegamy miażdżycy. Tłuszcze ryb zawierają składniki NNKT, zwane też kwasami Omega – 3 i Omega – 6.
- Wzmacniamy odporność organizmu. Dzięki witaminie D oraz cynkowi (ryba w połączeniu np. z kiszoną kapustą, zawierającą witaminę C) będzie podnosić naszą odporność.
- Wzmacniamy kości. Zawartość witaminy D, wapnia i fosforu.
- Łagodzimy objawy stresu. Witaminy grupy B oraz potas pełnią ważną rolę w działaniu układu nerwowego, przewodzeniu impulsów nerwowych i jego regeneracji.
- Zapobiegamy anemii. Dzięki witaminie B i zawartości żelaza oraz cynku. Związki te uczestniczą w budowaniu czerwonych krwinek.
- Poprawiamy stan skóry. Uszkodzona bariera ochronna naskórka regeneruje się i przyśpiesza odnowę komórek. Dzięki zawartości zdrowych tłuszczów i witaminy A. Chroniących przed wolnymi rodnikami, opóźniających starzenie skóry a przy okazji poprawiających wzrok.
Jedzmy karpie!
Porcja 220 g mięsa karpia pokrywa dziennie zapotrzebowanie osoby dorosłej na białko i witaminy. Najsmaczniejsze i najczęściej przyrządzane są ryby smażone. To nieco niezbyt dietetyczne, jednak bardzo smaczne… Pamiętajmy, że rybę przyrządzić możemy na wiele różnych sposobów.
Dodatki do ryb smażonych to głównie ziemniaki w różnych postaciach oraz warzywa z wody i surówki. Rybę polewa się stopionym masłem albo kładzie się na niej cząstkę cytryny lub limonki. Jeżeli rybę podajemy z sosami to wtedy dodatkiem mogą być również kluski lub ryż. SMACZNEGO!
Dodaj komentarz