Kuchnia francuska
Kuchnia francuska jest bardzo różnorodna i uznawana za jedną z najbardziej wykwintnych. Od najdawniejszych czasów kucharze francuscy byli zatrudniani na dworach i wprowadzali potrawy francuskie na całym świecie. Dlatego dużo terminologii w kuchni pochodzi właśnie z języka francuskiego, np. beszamel, majonez, farsz, marynowanie, panierowanie, saute.
Kuchnia francuska
Kuchnia francuska jest niezwykle bogata, różne regiony Francji charakteryzują się swoja własną specyfiką. A każdy region ma swoje odmienne surowce i charakterystyczne potrawy. Możemy wyróżnić następujące regiony:
- Alzacja i Lotaryngia
- Szampania
- Normandia
- Bretania
- Dolina Loary
- Rejon Bordeaux i Gaskonię
- Prowansja
- Langwedocja
- Rejon Lyonu i Burgundia
- Owernia
- Prowincja Limousin (wołowina)
- Perigrod (trufle)
- Region paryski
Metody obróbki cieplnej stosowanej w kuchni francuskiej
Gotowanie – w wodzie, wywarze z warzyw oraz tzw. „krótkim smaku”
Pieczenie – stosowane do ryb, warzyw i owoców
Duszenie – duszenie w wyniku którego powstają zimne i gorące sosy
Smażenie – w małej ilości tłuszczu oraz w głębokim tłuszczu
Surowce stosowane w kuchni francuskiej
- Przyprawy: Cała gama przypraw od anyżu przez czosnek i miętę aż po wanilię. Jako przyprawy dodaje się też wino i sery. Często dodaje się drobną posiekaną cebulę – szalotkę.
- Mięsa pochodzące z kuchni francuskiej to np. befsztyki przyrządzane z polędwiczki wołowej.
- Ryby morskie słodkowodne oraz owoce morza. Najpopularniejsze ryby to: sole, turboty, dorsze i sardynki oraz stosuje się owoce morza.
- Sery każdy region ma własny tradycyjny rodzaj sera. Podawane są często na deser, po obiedzie.
- Kuchnia francuska znana jest z ogromnej różnorodności warzyw, zalicza się tutaj też ziemniaki i grzyby. Najbardziej popularne są karczochy, szparagi, bakłażan, groszek i różne odmiany sałat. Z warzyw przyrządza się sałatki i surówki podawane jako przystawki lub dodatki do innych dań. Podaje się też warzywa gotowane, duszone, zapiekane, przecierane, nadziewane.
- Wino jest napojem podawanym do posiłków oraz jest składnikiem wielu potraw.
- Owoce świeże mogą być podawane po deserach.
- Desery gorące z kuchni francuskiej to suflet, słodki omlet, budynie, kompoty, musy, kremy, lody.
Słynne potrawy z kuchni francuskiej
- Zupa cebulowa
- Tarta
- Befsztyk
- Ser camembert, brie, roquefort
- Pasztet
- Naleśniki Suzette
- Sałatka nicejska
- Omlet
- Suflet
- Grzyby (trufla, pieczarki)
- Mus.
Dodaj komentarz