Kuchnia francuska

Kuchnia francuska jest bardzo różnorodna i uznawana za jedną z najbardziej wykwintnych. Od najdawniejszych czasów kucharze francuscy byli zatrudniani na dworach i wprowadzali potrawy francuskie na całym świecie. Dlatego dużo terminologii w kuchni pochodzi  właśnie z języka francuskiego, np. beszamel, majonez, farsz, marynowanie, panierowanie, saute.

Kuchnia francuska

Kuchnia francuska jest niezwykle bogata, różne regiony Francji charakteryzują się swoja własną specyfiką. A każdy region ma swoje odmienne surowce i charakterystyczne potrawy. Możemy wyróżnić następujące regiony:

  • Alzacja i Lotaryngia
  • Szampania
  • Normandia
  • Bretania
  • Dolina Loary
  • Rejon Bordeaux i Gaskonię
  • Prowansja
  • Langwedocja
  • Rejon Lyonu i Burgundia
  • Owernia
  • Prowincja Limousin (wołowina)
  • Perigrod (trufle)
  • Region paryski

Metody obróbki cieplnej stosowanej w kuchni francuskiej

Gotowanie – w wodzie, wywarze z warzyw oraz tzw. „krótkim smaku”
Pieczenie – stosowane do ryb, warzyw i owoców
Duszenie – duszenie w wyniku którego powstają zimne i gorące sosy
Smażenie – w małej ilości tłuszczu oraz w głębokim tłuszczu

Surowce stosowane w kuchni francuskiej

  • Przyprawy: Cała gama przypraw od anyżu przez czosnek i miętę aż po wanilię. Jako przyprawy dodaje się też wino i sery. Często dodaje się drobną posiekaną cebulę – szalotkę.
  • Mięsa pochodzące z kuchni francuskiej to np. befsztyki przyrządzane z polędwiczki wołowej.
  • Ryby morskie słodkowodne oraz owoce morza. Najpopularniejsze ryby to: sole, turboty, dorsze i sardynki oraz stosuje się owoce morza.
  • Sery każdy region ma własny tradycyjny rodzaj sera. Podawane są często na deser, po obiedzie.
  • Kuchnia francuska znana jest z ogromnej różnorodności warzyw, zalicza się tutaj też ziemniaki i grzyby. Najbardziej popularne są karczochy, szparagi, bakłażan, groszek i różne odmiany sałat. Z warzyw przyrządza się sałatki i surówki podawane jako przystawki lub dodatki do innych dań. Podaje się też warzywa gotowane, duszone, zapiekane, przecierane, nadziewane.
  • Wino jest napojem podawanym do posiłków oraz jest składnikiem wielu potraw.
  • Owoce świeże mogą być podawane po deserach.
  • Desery gorące z kuchni francuskiej to suflet, słodki omlet, budynie, kompoty, musy, kremy, lody.

Słynne potrawy z kuchni francuskiej

  • Zupa cebulowa
  • Tarta
  • Befsztyk
  • Ser camembert, brie, roquefort
  • Pasztet
  • Naleśniki Suzette
  • Sałatka nicejska
  • Omlet
  • Suflet
  • Grzyby (trufla, pieczarki)
  • Mus.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *