Kuchnia hiszpańskia

1. Charakterystyka kuchni hiszpańskiej.
2. Charakterystyczne składniki kuchni hiszpańskiej.
3. Charakterystyczne potrawy kuchni hiszpańskiej.

Kuchnia hiszpańska

Bogactwo historii hiszpańskiej widoczne jest w jej kuchni – kolorowej i pełnej przypraw oraz bogatej w różnorodne smaki i aromaty.

We wschodniej części Hiszpanii do dań często dodaje się: ryż, oliwki oraz owoce morza. Widoczne są tutaj wpływy arabskie, przejawiające się w postaci słodko – pikantnych sosów i przypraw.

W środkowej części kraju popularne są dania z mięsne z dodatkiem nasion roślin strączkowych. Charakterystyczne przyprawy dla tego regionu to czosnek i kminek.

Na północy kraju dominują dania na bazie nabiału oraz ryb i owoców morza. Jako dodatek stosuje się ziemniaki, kapustę, kukurydzę oraz fasolę. Wśród potraw na południu Hiszpanii dominują mięsa z rożna oraz gulasze.

Na Wyspach Kanaryjskich podstawą dań są ryby i owoce morza, z dodatkiem ziemniaków

Charakterystyczne składniki kuchni hiszpańskiej

  • Ryż
  • Nabiał
  • Ryby i owoce morza
  • Oliwa z oliwek
  • Rośliny strączkowe
  • Ziemniaki
  • Przyprawy dodawane w dużych ilościach (słodko – pikantne sosy)

Charakterystyczne potrawy kuchni hiszpańskiej

  • Gulasze sporządzone z mięsa z dodatkiem często suchych nasion roślin strączkowych.
  • Tortilla – omlet podawany na zimno lub na gorąco, nadziewany tradycyjnie ziemniakami z cebulą lub różnymi warzywami i mięsem.
  • Gazpacho to chłodnik przyrządzany z warzyw głównie pomidorów, papryki i ogórków. Można do niego dodać wędliny, owoce morza, pieczywo, warzywa (dodatki zależą od tradycji danej prowincji)
  • Paella nazwa tej potrawy wywodzi się od naczynia ( dużej patelni o grubym dnie) – paellery – w którym się ją przygotowuje. Jest to potrawa na bazie ryżu, z dodatkiem kurczaka (lub owoców morza), kiełbasy, papryki, pomidorów, groszku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.