Kuchnia hiszpańskia
1. Charakterystyka kuchni hiszpańskiej.
2. Charakterystyczne składniki kuchni hiszpańskiej.
3. Charakterystyczne potrawy kuchni hiszpańskiej.
Kuchnia hiszpańska
Bogactwo historii hiszpańskiej widoczne jest w jej kuchni – kolorowej i pełnej przypraw oraz bogatej w różnorodne smaki i aromaty.
We wschodniej części Hiszpanii do dań często dodaje się: ryż, oliwki oraz owoce morza. Widoczne są tutaj wpływy arabskie, przejawiające się w postaci słodko – pikantnych sosów i przypraw.
W środkowej części kraju popularne są dania z mięsne z dodatkiem nasion roślin strączkowych. Charakterystyczne przyprawy dla tego regionu to czosnek i kminek.
Na północy kraju dominują dania na bazie nabiału oraz ryb i owoców morza. Jako dodatek stosuje się ziemniaki, kapustę, kukurydzę oraz fasolę. Wśród potraw na południu Hiszpanii dominują mięsa z rożna oraz gulasze.
Na Wyspach Kanaryjskich podstawą dań są ryby i owoce morza, z dodatkiem ziemniaków
Charakterystyczne składniki kuchni hiszpańskiej
- Ryż
- Nabiał
- Ryby i owoce morza
- Oliwa z oliwek
- Rośliny strączkowe
- Ziemniaki
- Przyprawy dodawane w dużych ilościach (słodko – pikantne sosy)
Charakterystyczne potrawy kuchni hiszpańskiej
- Gulasze sporządzone z mięsa z dodatkiem często suchych nasion roślin strączkowych.
- Tortilla – omlet podawany na zimno lub na gorąco, nadziewany tradycyjnie ziemniakami z cebulą lub różnymi warzywami i mięsem.
- Gazpacho to chłodnik przyrządzany z warzyw głównie pomidorów, papryki i ogórków. Można do niego dodać wędliny, owoce morza, pieczywo, warzywa (dodatki zależą od tradycji danej prowincji)
- Paella nazwa tej potrawy wywodzi się od naczynia ( dużej patelni o grubym dnie) – paellery – w którym się ją przygotowuje. Jest to potrawa na bazie ryżu, z dodatkiem kurczaka (lub owoców morza), kiełbasy, papryki, pomidorów, groszku.
Dodaj komentarz