Kuchnia grecka
1. Charakterystyka kuchni greckiej
2. Surowce i przyprawy kuchni greckiej
3. Charakterystyczne potrawy.
Kuchnia grecka
Kuchnia grecka jest prosta, zdrowa i różnorodna. Bogata w owoce morza, świeże i faszerowane warzywa, kozi ser, siekane mięso, jogurty. Do obiadu siada się późnym popołudniem, do kolacji – po zachodzie słońca.
Surowce wykorzystywane w kuchni greckiej
- Przyprawy: (oregano, tymianek, sezam, liść laurowy, anyż, sok z cytryny, natka pietruszki).
- Warzywa: pomidory, papryka, bakłażan, cukinia, cebula, rośliny strączkowe (fasola, soczewica, bób, groszek).
- Mleko i produkty mleczne: jogurt typu greckiego, kozi ser, feta.
- Potrawy mączne: – ciasto filio (baklawa).
Charakterystyczne potrawy
- Potrawy mięsne potrawy wykonuje się z mięsa jagniąt i owiec (szaszłyki – małe kawałki mięsa pieczone na wykałaczkach z warzywami)
- Potrawy mięsno – warzywne
– musaka (zapiekanka z mięsa i warzyw)
– duszona papryka (cukinia) z nadzieniem mięsnym
- Potrawy z ryb i owoców morza, na obiad podaje się łososie, kalmary, pstrągi, dorsze.
Dodaj komentarz