Kuchnia włoska

Często słyszymy, że kuchnia włoska jest jedną z najbardziej uznanych na świecie. A dania z niej pochodzące  zna zapewne każdy z nas. Przyjrzyjmy się jej nieco bliżej. W kuchni włoskiej można wyodrębniać cztery podstawowe strefy:

  • Północną – gdzie dominują mięsa smażone lub pieczone a najczęściej  używane surowce to masło i śmietana, owoce jabłka, gruszki , morele, brzoskwinie.
  • Środkową – kończącą się na południu od Rzymu. W tych regionach wykorzystuje się surowce zarówno z północy jak i z południa.
  • Południową –  pojawia się tutaj więcej owoców morza, potrawy mączne i owoce cytrusowe, oliwa z oliwek, pomidory i aromatyczne zioła. Mięso stosuje się jako dodatek.
  • Sycylijską – charakterystyczną cechą tej kuchni są ostro doprawione potrawy.

Przyprawy charakterystyczne w kuchni włoskiej

  • bazylia
  • oregano
  • mięta pieprzowa
  • melisa
  • czosnek

Sery włoskie

  • Parmezan – (ser twardy dojrzewający) dodawany do spaghetti
  • Mascarpone – sporządzamy z niego tiramisu
  • Mozarella – robimy z niego sałatkę z pomidorami
  • Gorgonzola – ser pleśniowy
  • Riccotta

Warzywa stosowane w kuchni włoskiej

pomidory szparagi
papryka jarmuż
bakłażan szpinak
dynia por
ogórki seler
brokuły fenkuły
cykoria cebula
zielona fasolka oliwki
kalafior karczochy

Makarony czyli włoska pasta

  • Lasgne – duże prostokąty
  • Caneneloni – duże rurki o średnicy 2 – 3 cm i długości 10 cm
  • Penne – grube rurki
  • Spaghetti – makaron długi o okrągłym przekroju
  • Makaron o różnym kształcie, każdy kształt ma swoja nazwę.

Sosy do makaronów:

  • pomidorowy
  • boloński (sosy mięsne z dodatkiem warzyw)
  • pesto (oliwa, zioła, orzeszki pinii, czosnek i ser)
  • carbonara (na bazie bekonu, śmietanki, żółtek, czosnku)

Potrawy mączne

pierożki o różnych kształtach

Włoski chleb

  • ciabatta
  • pizza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.