Kuchnia włoska
Często słyszymy, że kuchnia włoska jest jedną z najbardziej uznanych na świecie. A dania z niej pochodzące zna zapewne każdy z nas. Przyjrzyjmy się jej nieco bliżej. W kuchni włoskiej można wyodrębniać cztery podstawowe strefy:
- Północną – gdzie dominują mięsa smażone lub pieczone a najczęściej używane surowce to masło i śmietana, owoce jabłka, gruszki , morele, brzoskwinie.
- Środkową – kończącą się na południu od Rzymu. W tych regionach wykorzystuje się surowce zarówno z północy jak i z południa.
- Południową – pojawia się tutaj więcej owoców morza, potrawy mączne i owoce cytrusowe, oliwa z oliwek, pomidory i aromatyczne zioła. Mięso stosuje się jako dodatek.
- Sycylijską – charakterystyczną cechą tej kuchni są ostro doprawione potrawy.
Przyprawy charakterystyczne w kuchni włoskiej
- bazylia
- oregano
- mięta pieprzowa
- melisa
- czosnek
Sery włoskie
- Parmezan – (ser twardy dojrzewający) dodawany do spaghetti
- Mascarpone – sporządzamy z niego tiramisu
- Mozarella – robimy z niego sałatkę z pomidorami
- Gorgonzola – ser pleśniowy
- Riccotta
Warzywa stosowane w kuchni włoskiej
pomidory | szparagi |
papryka | jarmuż |
bakłażan | szpinak |
dynia | por |
ogórki | seler |
brokuły | fenkuły |
cykoria | cebula |
zielona fasolka | oliwki |
kalafior | karczochy |
Makarony czyli włoska pasta
- Lasgne – duże prostokąty
- Caneneloni – duże rurki o średnicy 2 – 3 cm i długości 10 cm
- Penne – grube rurki
- Spaghetti – makaron długi o okrągłym przekroju
- Makaron o różnym kształcie, każdy kształt ma swoja nazwę.
Sosy do makaronów:
- pomidorowy
- boloński (sosy mięsne z dodatkiem warzyw)
- pesto (oliwa, zioła, orzeszki pinii, czosnek i ser)
- carbonara (na bazie bekonu, śmietanki, żółtek, czosnku)
Potrawy mączne
pierożki o różnych kształtach
Włoski chleb
- ciabatta
- pizza
Dodaj komentarz