Leśne runo

Leśne runo

Leśne runo

Przepis na 1 porcje
Czas przygotowania: 1 – 1,5 godziny
Stopień trudności: średni

Składniki:

3 jajka
¼ szklanka oleju
½ szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g szpinaku ( mrożony lub świeży)
330 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny (rozpuszczone w 1/3 szklanki wody)

Sposób przygotowania

1) Przygotować szpinak, mrożony odmrozić i odcisnąć wodę, świeży poddusić krótko.
2) Szpinak rozdrobnić blenderem.
3) Oddzielić białka od żółtek.
4) Białka ubić na sztywno z cukrem.
5) Do ubitej piany dodać żółtka, następnie stopniowo po trochu olej, mąkę i proszek do pieczenia następnie delikatnie wymieszać.
6) Pod koniec dodać szpinak i wymieszać.
7) Ciasto wylać na wyłożona papierem tortownicę.
8) Piec w piekarniku z funkcją termoobiegu w temperaturze 180oC przez 30 – 40 minut.
9) Upieczone ciasto wystudzić.
10) Sporządzić masę z bitej śmietany. Śmietankę 30% wlać do miski ubijać mikserem z dodatkiem cukru pudru aż masa się zgęstniej. Dodać rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę (temp. Roztworu ok 37oC).
11) Ciasto przekroić na pół i przełożyć bitą śmietaną.
12) Górną część ciasta pokruszyć na bitą śmietanę.

Rada praktyczna

Ciasto prezentuje się efektowniej i jest jeszcze smaczniejsze, gdy dodatkowo, posypiemy górę, ziarnami granatu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.