Zupa ziemniaczano – porowa
Zupa ziemniaczano – porowa
Przepis na 6 porcji
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Stopień trudności: średni
Składniki:
Ilość — 6 porcji
pęczek włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por)
1 udko kurczaka
4 ziemniaki
3 pory (biała część)
sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie
2 łyżki śmietany
garść chipsów z pora lub z ziemniaka
Sposób przygotowania
1) Warzywa (marchew, seler, por, pietruszka i ziemniaki) obrać, wypłukać i pokroić na drobne części.
2) Udko umyć.
3) Do garnka z zimną wodą wrzucić udko, pokrojone warzywa.
4) Wrzucić przyprawy.
5) Gotować przez ok 1 godzinę.
6) Przestudzić, wyjąć mięso i część pora.
7) Zmiksować zupę.
8) Przyprawić do smaku.
9) Rozlać do talerzy, do każdej porcji włożyć kawałek mięsa i chipsy z pora lub ziemniaka.
10) Można przyprawić śmietaną.
Rada praktyczna
Robiąc chipsy z pora musisz je nieustannie pilnować. Bardzo łatwo je przypalić, cały czas trzeba mieć je na oku.
Dodaj komentarz