Kotlety z kaszy gryczanej i brokułów
Kotlety z kaszy gryczanej i brokułów
Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: średni
Składniki:
1 ugotowany brokuł
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej nieprażonej łamanej
2 jajka
1 łyżka oliwy
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz,
olej do smażenia
bułka tarta
Składniki na dip
15 dag jogurtu naturalnego gęstego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
½ pęczku koperku
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
1) Brokuł, umyj, podziel na kawałki i ugotuj do miękkości.
2) Wystudź i drobno pokrój.
3) Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4) Przełóż do miski i dodaj ugotowaną kaszę, jajka (1 sztuka), mąkę, oliwę, jogurt.
5) Dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.
6) Na patelnie wlej olej i rozgrzej go.
7) Formuj placuszki w przygotowanej masy, obtocz w masie jajecznej (1 sztuka) i obtaczaj w bułce tartej.
8) Smaż na złoty kolor.
9) Przygotuj dip: jogurt wymieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem z sokiem z cytryny, solą pieprzem. Polej nimi placki.
Rada Praktyczna
Zamiast kaszy gryczanej można użyć kaszę jaglaną lub jęczmienną.
Dodaj komentarz