Sałata z jogurtem i rzeżuchą
Sałata z jogurtem i rzeżuchą
Przepis na 4 porcje
Czas przygotowania: 25 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
Zalewa:
150g jogurtu
125g kwaśnej śmietany
1 opakowanie rzeżuchy
Sok z cytryny
Sól, cukier, pieprz do smaku
Sałatka:
3 małe główki sałaty
2 opakowania rzeżuchy
4 jajka
2 pomidory
Sposób przygotowania
Jogurt, śmietanę ubić rózgą w misce. Rzeżuchę umyć, potem dokładnie osuszyć. Następnie rozdrobnić i wymieszać z zalewą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jajka gotować 8 – 10 minut po czym zalać zimną wodą, następnie obrać ze skorupki. Białko pokroić w kostkę, żółtka w plastry. Pomidory umyć, pokroić w kostkę . Sałatę umyć, osuszyć delikatnie porwać i dokładnie wymieszać z zalewą, rozłożyć na talerze posypać białkiem, ułożyć na to plasterki żółtka, na wierzch pomidory i całość przybrać rzeżuchą.
Rada praktyczna
Zamiast rzeżuchy można zastosować kiełki rzodkiewki, koperek lub szczypiorek.
Dodaj komentarz