Witamina C

Witamina C

Witamina C jest składnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wspomaga nasz układ odpornościowy, uczestniczy przy produkcji kolagenu i tworzenia kości, ułatwia wchłanianie żelaza oraz działa jako przeciwutleniacz, mając zdolności do neutralizowania wolnych rodników. Aktywnymi formami witaminy C jest kwas L-askorbinowy i dehydroaskrobinowy.

Ochronna rola witaminy C

Badania wykazują, że u osób przyjmujących witaminę C zmniejsza się ryzyko chorób nowotworowych i chorób układu krążenia. To jednak nie wszystko, jest ona związkiem o działaniu przeciwwirusowym. Wirusy giną w środowisku w nią bogatym. Badania wskazują, że przy przeziębieniu, czyli w sytuacji zagrożenia dla organizmu, należałoby przyjąć ją w kilku dawkach w ilości całkowitej od 6 do 10g dziennie. Normalna, bezpieczna, dzienna norma, wynosi 90mg dla mężczyzn i 75mg dla kobiet (115 – 120mg dla kobiet karmiących oraz będących w ciąży). Choć sama Witamina C nie jest trująca, to przyjmowana w zbyt dużych ilościach w pierwszej kolejności doprowadzi do wystąpienia luźnych stolców i biegunki. Należy wówczas natychmiast zmniejszyć przyjmowaną dawkę. Organizm człowieka broni się przed nadmiarem witaminy C, ograniczając zdolność jej wchłaniania w jelitach oraz wydalając nadmiar z moczem.

Naturalne źródła witaminy C

Głównym źródłem witaminy C są produkty roślinne – świeże owoce i warzywa. Najwięcej zawiera jej czarna porzeczka, natka pietruszki, papryka czerwona, truskawki, poziomki. Jednak w naszym klimacie produkty te należą do artykułów sezonowych. W naszej diecie największe znaczenie będą miały produkty, które spożywamy w ciągu całego roku. Nie mają one aż tak wysokiej zawartości witaminy C w swoim składzie, jednak spożywamy je często i dzięki temu znakomicie uzupełniają jej ilość w naszym organizmie. Będą to: kapusta czerwona, kapusta biała, pomidory, kapusta kwaszona, ziemniaki (zarówno wczesne jak i późne). Mało witaminy C mają: jabłka, cebula, ogórki, gruszki, śliwki i ogórki kwaszone. Tymi produktami jej nie uzupełnimy. Dokładny skład ilustruje poniższe zestawienie:

Produkt Zawartość witaminy C w 100g produktu Produkt Zawartość witaminy C w 100g produktu
Czarna porzeczka 183 mg Czerwona kapusta 54 mg
Natka pietruszki 178 mg Cytryny 50 mg
Czerwona papryka 144 mg Pomarańcze 49 mg
Brukselka 94 mg Biała kapusta 48 mg
Zielona papryka 91 mg Czerwona porzeczka 46 mg
Kalafior 69 mg Pomidory 23 mg
Szpinak 68 mg Kapusta kwaszona 16 mg
Truskawki 66 mg Ziemniaki wczesne 16 mg
Poziomki 60 mg Ziemniaki późne 11 mg

Przechowywanie i przetwarzanie

Duże znaczenie, na zachowanie witaminy C, ma właściwe przechowywanie i przetwarzanie produktów w warunkach domowych oraz przemysłowych. Witamina C jest bardzo nietrwała. Niszczy ją wysoka temperatura, obecność tlenu, enzymów oraz jonów metali. Najmniejsze jej straty związane są z procesem mrożenia. Przed utlenianiem chroni ją dodatek dwutlenku siarki (to pozytywne oblicze tego związku), czyli stosowanie w przemyśle tzw. siarkowanie pulp owocowych. Przed rozkładającym działaniem enzymów – niskie pH (niżej niż 5, czyli np. kiszenie warzyw). Wielkość strat zależy od sposobu przygotowania, czasu gotowania i czasu przetrzymywania, im dłuższy czas gotowania, przechowywania tym straty są większe . Na przykład surówka z pomidorów lub kapusty dość długo zachowuje witaminę C. Jeśli jednak dodamy do niej świeżych ogórków to znacząco przyśpieszymy jej rozkład. Dziej się tak za sprawą askorbinazy, enzymu obecnego w ogórkach. Źle zaplanowanie i przyrządzane posiłki mogą dostarczać mało witaminy C. Zaś nieprawidłowe przetwarzanie składników może ją niszczyć w produktach, które są jej naturalnym, dobrym źródłem.

Tajemnicze E 300

Czyli inaczej kwas askorbinowy (nic innego jak witamina C) dodawany jest do żywności jako substancja o działaniu przeciwutleniającym i regulator kwasowości. Stosuje się go też w celu zahamowania psucia żywności. Pomocny jest także w utrzymaniu odpowiedniej barwy produktu spożywczego. Ale to nie wszystko. Witaminę C dodaje się do żywności, np. w celu polepszenia wartości wypiekowej mąki. Dzięki niej chleb i bułki ładnie wyrosną, mając delikatniejszy smak. Oprócz obecności w pieczywie i wyrobach cukierniczych witaminę C jako regulator kwasowości znajdziemy w sokach, nektarach, przetworach owocowych, oraz w mięsie i piwie. Kwas askorbinowy oprócz pozytywnego wpływu na nasze zdrowie ma również pozytywny wpływ na utrwalanie żywności i poprawę jej jakości. Musimy tylko pamiętać, że w razie objawów nadmiaru witaminy C należy ograniczyć nie tylko bazowe produkty ją zawierające jako naturalne źródło, czy też przyjmowane suplementy, ale również produkty zawierające jej dodatki, czyli np. wskazane wcześniej soki, nektary i przetwory owocowe.