Zapiekanka z kaszy i warzyw
Zapiekanka z kaszy i warzyw
Przepis na 4 porcje
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
100 g kaszy pęczak jęczmienna (1 woreczek)
1 brokuł
1 pomidor
1 cebula
200 g pieczarek
1 łyżeczka oleju rzepakowego
1 pietruszka
4 marchewki
½ selera
200 ml śmietany 18% (lub jogurtu naturalnego)
Pieprz, sól
Sposób przygotowania
Kaszę pęczak gotować do miękkości. Cebulę pokroić i zeszklić na patelni z odrobiną oleju, pod koniec dodać umyte i pokrojone pieczarki, delikatnie podsmażyć. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, ugotować. Marchew, pietruszkę, seler obrać pokroić w kostkę (lub małe części) ugotować na półtwardo. Pomidora pokroić w kostkę. Do naczynia żaroodpornego wrzucić kaszę, cebulę i pieczarki, brokuły, marchew, pietruszkę, seler i pomidory. Przyprawić i polać jogurtem naturalnym (lub śmietaną). Piec 15 minut w 180oC.
Rada praktyczna
Można przygotować większą ilość i zamrozić. Można rozmrażać w piekarniku jednocześnie zapiekając.
Dodaj komentarz