Zastosowanie mąki w produkcji ciast

1. Co to jest mąka?
2. Co to jest wyciąg mąki?
3. Co to jest typ mąki?
4. Wartość odżywcza mąki.

Co to jest mąka?

Mąka jest otrzymywana ze zmielenia oczyszczonych ziaren zbóż, uzyskujemy ją również z ziemniaków, grochu, soi.

Co to jest wyciąg mąki?

Wyciąg mąki (wydajność) to ilość mąki otrzymanej z użytego do przemiału ziarna, wyrażona w procentach.

Co to jest typ mąki?

Typ mąki określa zawartość popiołu wyrażona w gramach na 100kg mąki

  • 450 – mąka tortowa (barwa jaśniejsza – biała o kremowym odcieniu)
  • 550 – mąka luksusowa
  • 650
  • 850
  • 1850 – mąka graham
  • 2000 – mąka razowa (barwa ciemniejsza biało szara , widoczne otręby)

Rodzaj mąki określa się przez podanie nazwy zboża, z którego została wyprodukowana, oraz typ mąki np. mąka pszenna typ 450 tortowa.

Wartość odżywcza mąki

  • Węglowodany to głównie skrobia
  • Białka- gluten = substancje białkowe + woda
  • Nadaje ciastu elastyczność, zdolność zatrzymywania gazów i porowatą strukturę
  • Witaminy grupy B
  • Składniki mineralne – głównie związki fosforu, wapnia, potasu, magnezu, żelaza.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *