Znaczenie witaminy C
- Rola i witaminy C
- Źródła witaminy C
- Skutki niedoboru witaminy C
- Co jest przyczyna niszczenia witaminy C
WITAMINA C nazwa: Kwas askorbinowy
Rola:
- Przyspiesza okres gojenia ran,
- wpływa na wytwarzanie i zachowywanie kolagenu,
- poprawia odporność,
- hamuje tworzenie się sińców
- ułatwia przyswajanie żelaza i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych,
Dzienne zapotrzebowanie: 1000 mg
Najbogatsze źródła witaminy C: papryka, świeże owoce (w tym: cytrusowe, truskawki, aronia, czarna porzeczka), cytryna, porzeczka,
Skutki niedoboru
- zaburzenia w tworzeniu kolagenu (zwiększona łamliwość kości), wolniejsze gojenie się ran,
- zaburzenia w przemianie kwasów tłuszczowych,
- osłabienie naczyń włosowatych i możliwości powstawania mikrowylewów w różnych narządach,
- zmniejszenie odporności na infekcje,
- bóle mięśniowe, zmęczenie, apatia i brak apetytu,
- występowanie szkorbutu (gnilca) objawiającego się obrzękami i krwawieniem z dziąseł oraz wypadaniem zębów.
Skutki nadmiaru witaminy C
U zdrowych ludzi nadmiar jest wydalany wraz z moczem
Co jest przyczyną niszczenia witaminy C
- długie przechowywanie,
- światło,
- wysoka temperatura,
- środowisko zasadowe,
- powietrze,
Przygotowanie potraw z witaminą C
Przy sporządzaniu potraw (gotowanie, duszenie) traci się do 75% witaminy C, przy suszeniu owoców do 90%.
Procesy technologiczne, takie jak pasteryzacja, sterylizacja, a także mieszanie połączone z napowietrzaniem, niszczą witaminę C,
Surówki z pomidorów lub z kapusty długo zachowują witaminę C, natomiast dodatek świeżych ogórków, które zawierają dużo czynnej askorbinazy przyspiesza rozkład witaminy C w surówce z pomidorów
Witamina C – odporność organizmu
Witamina C – papryka, natka pietruszki, owoce cytrusowe (zimą),
Maliny, truskawki, porzeczki (lato)
Dodaj komentarz