Znaczenie witaminy C

  1. Rola i witaminy C
  2. Źródła witaminy C
  3. Skutki niedoboru witaminy C
  4. Co jest przyczyna niszczenia witaminy C

WITAMINA C     nazwa: Kwas askorbinowy

Rola:

  • Przyspiesza okres gojenia ran,
  • wpływa na wytwarzanie i zachowywanie kolagenu,
  • poprawia odporność,
  • hamuje tworzenie się sińców
  • ułatwia przyswajanie żelaza i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych,

Dzienne zapotrzebowanie: 1000 mg

Najbogatsze źródła witaminy C: papryka,  świeże owoce (w tym: cytrusowe, truskawki, aronia, czarna porzeczka), cytryna, porzeczka,

Skutki niedoboru

  • zaburzenia w tworzeniu kolagenu (zwiększona łamliwość kości), wolniejsze gojenie się ran,
  • zaburzenia w przemianie kwasów tłuszczowych,
  • osłabienie naczyń włosowatych i możliwości powstawania mikrowylewów w różnych narządach,
  • zmniejszenie odporności na infekcje,
  • bóle mięśniowe, zmęczenie, apatia i brak apetytu,
  • występowanie szkorbutu (gnilca) objawiającego się obrzękami i krwawieniem z dziąseł oraz wypadaniem zębów.

 

Skutki nadmiaru witaminy C

U zdrowych ludzi nadmiar jest wydalany wraz z moczem

 

Co jest przyczyną niszczenia witaminy C

  • długie przechowywanie,
  • światło,
  • wysoka temperatura,
  • środowisko zasadowe,
  • powietrze,

 

Przygotowanie potraw z witaminą C

Przy sporządzaniu potraw (gotowanie, duszenie) traci się do 75% witaminy C, przy suszeniu owoców do 90%.

Procesy technologiczne, takie jak pasteryzacja, sterylizacja, a także mieszanie połączone z napowietrzaniem, niszczą witaminę C,

Surówki z pomidorów lub z kapusty długo zachowują witaminę C, natomiast dodatek świeżych ogórków, które zawierają dużo czynnej askorbinazy przyspiesza rozkład witaminy C w surówce z pomidorów

 

Witamina C – odporność organizmu

Witamina C – papryka, natka pietruszki, owoce cytrusowe (zimą),

Maliny, truskawki, porzeczki (lato)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.