Wiadomości ogólne o ciastach

Wyroby ciastkarskie

Ciasta są mieszaniną produktów spożywczych, głównie mąki, połączonej z innymi składnikami w jednolitą masę o różnej konsystencji.

Wyroby z różnych ciast sporządzanych w naczyniu lub na stolnicy poddane procesowi pieczenia nazywa się wypiekami.

Składniki do produkcji ciast:

  • Mąka i produkty skrobiowe
  • Płyny (woda, mleko)
  • Śmietana i śmietanka
  • Tłuszcze (masło, margaryna, oleje)
  • Jaja
  • Cukier i substancje słodzące
  • Środki spulchniające (drożdże, proszek do pieczenia, soda, amoniak)
  • Składniki smakowo zapachowe (kakao, bakalie, owoce, kawa, herbata, przyprawy )

 

Ze względu na przeznaczenie gotowego wyrobu rozróżnia się:

  • wyroby kulinarne – przeważnie mają smak słony, stanowią część posiłku, np. paszteciki, kulebiaki itp.,
  • wyroby ciastkarskie – mają wyłącznie smak słodki. Są podawane na deser lub do kawy, herbaty.

 

Ze względu na ilość i rodzaj surowców oraz technikę sporządzania rozróżnia się ciasta:

  • kruche,
  • drożdżowe,
  • francuskie,
  • półfrancuskie,
  • biszkoptowe,
  • biszkoptowo-tłuszczowe (ucierane),
  • parzone (ptysiowe),
  • piernikowe,
  • bezowe,
  • różne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.