Wiadomości ogólne o ciastach
Wyroby ciastkarskie
Ciasta są mieszaniną produktów spożywczych, głównie mąki, połączonej z innymi składnikami w jednolitą masę o różnej konsystencji.
Wyroby z różnych ciast sporządzanych w naczyniu lub na stolnicy poddane procesowi pieczenia nazywa się wypiekami.
Składniki do produkcji ciast:
- Mąka i produkty skrobiowe
- Płyny (woda, mleko)
- Śmietana i śmietanka
- Tłuszcze (masło, margaryna, oleje)
- Jaja
- Cukier i substancje słodzące
- Środki spulchniające (drożdże, proszek do pieczenia, soda, amoniak)
- Składniki smakowo zapachowe (kakao, bakalie, owoce, kawa, herbata, przyprawy )
Ze względu na przeznaczenie gotowego wyrobu rozróżnia się:
- wyroby kulinarne – przeważnie mają smak słony, stanowią część posiłku, np. paszteciki, kulebiaki itp.,
- wyroby ciastkarskie – mają wyłącznie smak słodki. Są podawane na deser lub do kawy, herbaty.
Ze względu na ilość i rodzaj surowców oraz technikę sporządzania rozróżnia się ciasta:
- kruche,
- drożdżowe,
- francuskie,
- półfrancuskie,
- biszkoptowe,
- biszkoptowo-tłuszczowe (ucierane),
- parzone (ptysiowe),
- piernikowe,
- bezowe,
- różne.
Dodaj komentarz