Znaczenie cukru w produkcji ciast

Zastosowanie cukru

  • Środek słodzący
  • Środek utrwalający
  • Wyroby ciastkarskie
  • Wyroby cukiernicze
  • Cukier w kostkach lub kryształach
  • Cukier puder

 

Wpływ cukru na organizm człowieka

  • Próchnica
  • Uzależnienie od słodkich produktów
  • Skoki glukozy
  • Nadpobudliwość
  • Oporność tkanek na insulinę
  • Cukrzyca
  • Otyłość
  • Podwyższanie poziomu cholesterolu (wraz z tłuszczem)
  • Rozwój bakterii gnilnych w jelitach

 

Miód

Produkt wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatowego lub spadzi

Gatunki miodu: wielokwiatowy, rzepakowy, lipowy, spadziowy, gryczany, wrzosowy, akacjowy

Walory zdrowotne miodu

  • Wzmacnia odporność
  • Zapobiega przeziębieniom
  • Wzmacnia serce
  • Podnosi poziom hemoglobiny we krwi
  • Ułatwia trawienie
  • Działa korzystnie na przewód pokarmowy i oddechowy
  • Hamuje rozwój drobnoustrojów

 

Zamienniki cukru: syrop z agawy, syrop klonowy, stewia, melasa, słód ryżowy lub jęczmienny, ksylitol (c. brzozowy), syrop daktylowy, lukrecja.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *