Znaczenie cukru w produkcji ciast
Zastosowanie cukru
- Środek słodzący
- Środek utrwalający
- Wyroby ciastkarskie
- Wyroby cukiernicze
- Cukier w kostkach lub kryształach
- Cukier puder
Wpływ cukru na organizm człowieka
- Próchnica
- Uzależnienie od słodkich produktów
- Skoki glukozy
- Nadpobudliwość
- Oporność tkanek na insulinę
- Cukrzyca
- Otyłość
- Podwyższanie poziomu cholesterolu (wraz z tłuszczem)
- Rozwój bakterii gnilnych w jelitach
Miód
Produkt wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatowego lub spadzi
Gatunki miodu: wielokwiatowy, rzepakowy, lipowy, spadziowy, gryczany, wrzosowy, akacjowy
Walory zdrowotne miodu
- Wzmacnia odporność
- Zapobiega przeziębieniom
- Wzmacnia serce
- Podnosi poziom hemoglobiny we krwi
- Ułatwia trawienie
- Działa korzystnie na przewód pokarmowy i oddechowy
- Hamuje rozwój drobnoustrojów
Zamienniki cukru: syrop z agawy, syrop klonowy, stewia, melasa, słód ryżowy lub jęczmienny, ksylitol (c. brzozowy), syrop daktylowy, lukrecja.
Dodaj komentarz