Zupa dyniowa

Zupa dyniowa
przepis na 4 porcje
czas przygotowania 30 minut (+60 min gotowanie bulionu)
stopień trudności: łatwe
Składniki:
1 l bulionu mięsno warzywnego (lub rosołu)
40 dag miąższu dyni
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
sól
biały pieprz
cukier
imbir
jogurt naturalny
prażone pestki dyni lub orzechy
5 g żółtego sera
Sposób przygotowania
Miąższ obranej dyni pokroić na kawałki, zalać bulionem, dodać łyżkę masła, dusić pod przykryciem do miękkości, zmiksować. Z łyżki masła i mąki sporządzić zasmażkę, zagęścić zupę. Przyprawić do smaki solą, pieprzem, cukrem i imbirem. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodać trochę bulionu.
Podawać gorącą w talerzu lub bulionówce, na dno zetrzeć żółty ser, wlać gorącą zupę dodać łyżkę jogurtu naturalnego i posypać pestkami dyni lub orzechami.
Rada praktyczna
Zupę krem z dyni można zrobić na bazie rosołu. Odcedzamy rosół przez sitko do suchego i czystego garnka. Możemy go przechować nawet 2 dni. Zamiast tradycyjnej pomidorówki z makaronem czy ryżem, możemy wrzucić warzywa (dynie lub brokuł, szparagi) ugotować, zmiksować, zagęścić, podać w bulionówce lub filiżance. Dodać jogurt naturalny, coś chrupiącego grzanki, orzechy. Zdrowo, szybko, elegancko i smacznie.
Dodaj komentarz