Omlet dla dzieci

Omlet biszkoptowy
(przepis na 1 porcję)
czas przygotowania: 10 min
stopień trudności: łatwe
Składniki:
2 jajka,
2 łyżeczki mąki pszennej,
1 g szczypta soli
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka dżemu
Sposób przygotowania
Jaja wbijamy do miski, ubijamy (im dłużej ubijamy tym omlet będzie pulchniejszy), następnie dodajemy mąkę dalej ubijając, przyprawiamy solą. Smażymy omlet na rozgrzanym maśle z dwóch stron po kilka minut. Gotowy omlet przekładamy na talerz, smarujemy dżemem składamy na pół i podajemy na ciepło.
Rada praktyczna
Do omletu możemy dodawać różne rodzaje mąki. Dla dzieci świetnie sprawdzi się mąka kukurydziana, omlet będzie bardziej delikatny i puszysty. Jeżeli ktoś jest na diecie bezglutenowej można dodać mąkę gryczaną (nie zawiera glutenu), jest o wiele zdrowsza i ma bardziej wyrazisty smak.
Dodaj komentarz