Pasta z zielonego groszku

Pasta z zielonego groszku
Przepis na 2 porcje
Czas przygotowania: 20 min
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
200g groszku zielonego (świeżego lub mrożonego)
150 g sera twarogowego
5 g (1 ząbek) czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 g szczypta soli
bazylia, pieprz do smaku
pieczywo pełnoziarniste
czarnuszka do posypania kanapki
Sposób przygotowania
Groszek wrzucamy do wrzątku i gotujemy pod przykryciem, następnie odstawiamy do przestygnięcia. Do groszku dodajemy ser, sok z cytryny, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość miksujemy blenderem na jednolitą masę. Tak przygotowaną pastą smarujemy kanapki i posypujemy nasionami czarnuszki.
Rada praktyczna
Do przygotowania pasty można wykorzystać też groszek konserwowy, będzie szybciej ale mniej smacznie. Jako dodatek świetnie sprawdzi się ogórek kiszony.
Dodaj komentarz