Urządzenia chłodnicze

1. Zamrażanie
2. Chłodzenie
3. Łańcuch chłodniczy.

1. Zamrażanie

Zamrażanie jest to przechowywanie produktów w temperaturze od -18 oC do -40 oC.
Podczas zamrażanie woda w produkcie zamienia się w lód. Zamrażanie to najlepszy sposób utrwalania żywności. Proces zamrażania powinien być jak najszybszy. Jeśli zamrażanie trwa zbyt długo, w owocach i mięsie tworzą się duże kryształki lodu, które rozrywają ich błony komórkowe. Powoduje to wyciekanie soku podczas rozmrażania i utratę składników odżywczych.

Mrożone warzywa i owoce tracą około 20-30 % witaminy C i około 30 % witaminy A , podczas gdy przy suszeniu niszczone jest ok 60-70 % witamin.

Jakie produkty możemy zamrażać?
• Mięso (surowe, wędliny, ryby)
• Owoce (truskawki, maliny)
• Warzywa
• Dania garmażeryjne (pierogi, pyzy)
• Pieczywo
• Ciasta

Warzywa trzeba przygotować do zamrożenia:
• obrać,
• opłukać,
• osuszyć,
• rozdrobnić,
• zblanszować czyli zanurzyć na 3-4 minuty we wrzątku (przygotowujemy tak: marchew, fasolkę, kalafior, brokuły).

Blanszowanie zapobiega zmianie koloru i smaku produktów, a dodatkowo niszczy niebezpieczne bakterie.

 

2. Chłodzenie

Chłodzenie  jest to przechowywanie produktów w temperaturze od 0 do 10 oC (najczęściej od 2 do 8 oC)

Do chłodzenia wykorzystujemy:
• lodówki,
• lady chłodnicze,
• urządzenia do produkcji lodów,
• szafy chłodnicze,
• magazyny chłodnicze.

 

3. Łańcuch chłodniczy

Łańcuch chłodniczy to rodzaj łańcucha dostaw w logistyce, który polega na zapewnieniu niskiej temperatury produktów, od momentu ich wytworzenia, aż do ich końcowego wykorzystania.

Warunki przechowywania i transportu produktów:
• mięso temp. od 2 do 4 oC
• warzywa temp. od 4 do 8 oC

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.