Zupa z wiśni

Zupa z wiśni

Zupa z wiśni

Przepis na 5 porcji
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

1,5 l wody
60 dag wiśni
10 dag cukru
10 dag (2łyżki) mąki ziemniaczanej lub opakowanie kisielu wiśniowego
Goździki i cynamon do smaku

Sposób przygotowania

Wiśnie myjemy, oczyszczamy z szypułek, drylujemy. Gotujemy wodę z częścią cukru i goździków, dodajemy wiśnie, rozgotowujemy, przecieramy przez sito. Rozrabiamy mąkę ( lub kisiel) w ¾ szklanki zimnej wody wlewamy powoli, stale mieszając, do wrzącej zupy, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku pozostałym cukrem lub cynamonem.

Rada praktyczna

Możemy podać z makaronem lub grzankami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *