Kasza jaglana z truskawkami
Kasza jaglana z truskawkami
Przepis na 1 porcje
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
100 g (ok 8 łyżek) kasza jaglana
2 szklanki wody lub mleka
200 g (kilka) truskawek
10 g (2 łyżki) cukru
20 g (2 łyżki) jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną wrzucamy na sito i przelewamy wrzątkiem, a następnie zimną wodą. W garnku gotujemy wodę lub mleko, do wrzątku wrzucamy kaszę i przykrywamy pokrywką. Gotujemy aż mięknie, ok. 15 minut (można zostawić w kąpieli wodnej lub na małym ogniu aż kasza wchłonie płyn). Truskawki myjemy, szypułkujemy (lub rozmrażamy) dodajemy cukier i rozdrabniamy blenderem. Ugotowaną kaszę wykładamy na talerz, polewamy sosem truskawkowym i ewentualnie z jogurtem naturalnym.
Rada praktyczna
Na czym polega kąpiel wodna?
Garnek lub miskę z przygotowaną potrawą umieszczamy w większym garnku wypełnionym wrzątkiem i ustawiamy na ogniu. Woda nie powinna dotykać garnka górnego wystarczy działanie pary.
Dodaj komentarz