Owsiane kokosanki

Owsiane kokosanki

Owsiane kokosanki

przepis na ok. 40 ciasteczek
czas przygotowania: 45 – 60 minut (razem z pieczeniem)
stopień trudności: łatwe

Składniki:

½ szklanki (6 sztuk) białek
½ szklanki cukru
170 g wiórek kokosowych
170 g płatków owsianych

Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Wiórki kokosowe i płatki owsiane dodajemy do białek i mieszamy. Odstawiamy masę 15 – 20 minut, następnie z masy formujemy kulki, lekko spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175oC, pieczemy 15 do 25 minut (w zależności od wielkości kulek).

Rada praktyczna

Pozostałe po rozbiciu jaj żółtka można dodać do zagęszczenia zup, sosów, budyniów, lub do zrobienia ciasta kruchego. I oczywiście odwrotnie… Jeśli kiedyś pozostaną nam białka  możemy wykorzystać je właśnie do zrobienia tych prostych i smacznych ciasteczek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.