Paszteciki z kapustą i pieczarkami
Paszteciki z kapustą i pieczarkami
Przepis na 12 pasztecików
Stopień trudności: średnio zaawansowane
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki:
125 g mąki
125 g chudego twarogu
125 g masła
Szczypta soli
250 g kiszonej kapusty
250 g pieczarek
150 g (1 sztuka) cebuli
Sól, pieprz do smaku
Jajko do smarowania pasztecików
Kminek lub sezam do posypania pasztecików
Sposób przygotowania
Kapustę kiszoną ugotować do miękkości, następnie odcedzić odcisnąć mocno ręką i pokroić na drobne cząstki. Pieczarki umyć, pokroić drobne paski i udusić we własnym sosie razem cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Wszystkie składniki razem wymieszać i doprawić mocniej (nadzienie nie powinno być zbyt płynne, gdyż może wypłynąć z pasztecików)
Na stolnicy siekamy przesiana mąkę z masłem, dodajemy zmielony ser twarogowy oraz sól, szybko krótko zagniatamy ręką. Formujemy kulkę i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy, wycinamy kółka lub kwadraty nakładamy farsz, składamy na pół i zlepiamy brzegi. Powierzchnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem lub sezamem.
Pieczemy 15 – 20 minut
– kuchenka z termo obiegiem 180oC,
– kuchenka gazowa stopień 3 – 4 średni poziom.
Rada praktyczna
Paszteciki można piec na zapas, przechowywane w warunkach chłodniczych będą dobre 3 – 4 dni. Na dłużej można je zamrozić. Przed podaniem podgrzewamy i podajemy z różnymi sałatkami lub zupami czystymi np. barszczem czerwonym. Jeśli zamiast farszu wypełnimy je dżemem stworzymy pyszny deser dla dzieci.
Dodaj komentarz