Zakwas buraczany

Zakwas buraczany

Zakwas buraczany

Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

1 kg buraków
100g (2 kromki)żytniego razowego chleba
2l przegotowanej wody
2 ząbki czosnku
Kilka liści laurowych,
Kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzy ziarnistego
2 łyżki soli

Sposób przygotowania

Buraki obieramy, płuczemy, i kroimy w plastry, układamy w słoiku lub kamiennym garnku, zalewamy ciepła przegotowaną wodą z solą i przyprawami , na wierzch układamy czosnek i razowy chleb. Naczynie przykrywamy ścierka i zostawiamy  kilka dni w temperaturze pokojowej. Gdy pojawi się biały nalot zbieramy go i odrzucamy. Gotowy zakwas przelewamy do czystego suchego naczynia np. słoika i szczelnie zamykamy. Przechowujemy w chłodnym i szczelnym miejscu.

Rada praktyczna

Otrzymany zakwas można wykorzystać do przygotowania domowego barszczu, a także pić jako napój oczyszczająco – wzmacniający. Zalecany jest w leczeniu niedokrwistości, osłabieniu, anemii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.