Pesto z makaronem

Pesto

Pesto z makaronem

Przepis na 2 porcje
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: średnio zaawansowane

Składniki:

200 g makaronu typu spaghetti
80 g parmezanu
30 g (2 łyżki) orzeszków piniowych
40 g (4 – 5 łyżek) posiekanych drobno liści bazylii,
10 g (2 ząbki) czosnku
70 g (7 łyżek )oliwy lub oleju
Sól do smaku

Sposób przygotowania

Zmiksować rozdrobnione wcześniej ząbki czosnku, posiekaną bazylię i orzeszki piniowe. Następnie ciągle miksując dodać oliwę i przyprawić solą. Ugotować makaron. Dodać pesto do spaghetti i posypać startym parmezanem.

Rada praktyczna

Bazylia ma charakterystyczny aromat, korzenny ostry smak. Możemy ją dodać do sosów, zup, dań mięsnych, makaronów i serów. Jako dodatek kulinarny świeże liście rozdrabniamy i dodajemy do potraw w ostatniej fazie gotowania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.