Sałata z sosem winegret

Sałata

Sałata z sosem winegret

Przepis na 5 porcji
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

350 g sałaty (jedna główka lub mieszanka sałat )
30 g (6 łyżek) oleju
10 g (2 łyżki) octu winnego
5 g (1 łyżka) musztardy francuskiej
Sok z cytryny, miód, sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Zrobić sos winegret: ocet wymieszać z musztardą, sokiem z cytryny solą, pieprzem i miodem do tego wlać cienkim strumieniem olej, energicznie mieszając. Umyć sałatę, porwać i ułożyć na talerzu, skropić przygotowanym sosem.

Rada praktyczna

Jeśli nie dysponujesz akurat miodem i sokiem z cytryny zamiast tego sprawdzi się syrop o smaku cytrynowym. Do sałaty z sosem winegret można dodać różne warzywa i owoce np. pomidor, ogórek, paprykę, kukurydzę, gruszkę, awokado, lub inne dodatki jak podsmażony boczek, grzanki, mięso kurczaka, orzeszki ziemne, tuńczyk. W różnych kombinacja – smacznie i zdrowo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.