Sałata z sosem winegret
Sałata z sosem winegret
Przepis na 5 porcji
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
350 g sałaty (jedna główka lub mieszanka sałat )
30 g (6 łyżek) oleju
10 g (2 łyżki) octu winnego
5 g (1 łyżka) musztardy francuskiej
Sok z cytryny, miód, sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Zrobić sos winegret: ocet wymieszać z musztardą, sokiem z cytryny solą, pieprzem i miodem do tego wlać cienkim strumieniem olej, energicznie mieszając. Umyć sałatę, porwać i ułożyć na talerzu, skropić przygotowanym sosem.
Rada praktyczna
Jeśli nie dysponujesz akurat miodem i sokiem z cytryny zamiast tego sprawdzi się syrop o smaku cytrynowym. Do sałaty z sosem winegret można dodać różne warzywa i owoce np. pomidor, ogórek, paprykę, kukurydzę, gruszkę, awokado, lub inne dodatki jak podsmażony boczek, grzanki, mięso kurczaka, orzeszki ziemne, tuńczyk. W różnych kombinacja – smacznie i zdrowo.
Dodaj komentarz