Potrawy z drobiu gotowanego
1. Zmiany zachodzące w mięsie podczas gotowania.
2. Przykłady potraw z drobiu.
3. Jak ugotować rosół?
4. Jak ugotować drób w rosole?
Gotowaniu można poddawać wszystkie gatunki drobiu. Najczęściej drób formujemy w kieszeń i gotujemy go w całości. Do gotowania przeznacza się sztuki starsze. Miękkość drobiu bada się na udzie tuszki, bo tam mięso jest najtwardsze z dużą ilością ścięgien.
Obróbka wstępna
– rozmrażanie drobiu mrożonego
– doczyszczanie z resztek piór
– umycie
– podział na elementy
Zmiany zachodzące w mięsie podczas gotowania
W czasie gotowania następuje:
– zmiękczenie tkanki mięsnej,
– ścięcie białka,
– rozklejenie kolagenu,
– wypłukanie i przejście składników mineralnych do wywaru. Powoduje to wyzwolenie substancji aromatyczno-smakowych
Przykłady potraw z drobiu
Do potraw gotowanych z drobiu zaliczamy:
- potrawkę, rosół, mięsa w rosole, pulpety (drobiowej masy mielonej).
Potrawy te podajemy z ziemniakami z wody, kaszami, makaronami, a wartość odżywczą uzupełniamy surówkami, warzywami z wody, zieloną pietruszką lub koperkiem.
Jak gotować rosół?
- Na 1 kg mięsa przewiduje się 1,5 litra wody.
- Przygotowane mięso należy włożyć do zimnej wody.
- Do wody można również dodać kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego.
- Rosół należy gotować wolno, pod przykryciem. Powinien on tylko „mrugać”. Rosół gotowany szybko jest mętny, nieapetyczny i niesmaczny.
- Pod koniec gotowania należy dodać włoszczyznę bez kapusty, z małą ilością marchwi, która zmienia barwę rosołu.
- Smak rosołu podnosi przyrumieniona cebula.
- Czas gotowania zależy głównie od wielkości tuszki lub jej elementów.
Jak gotować drób w rosole?
- Uformowaną tuszkę drobiową należy włożyć do wrzącej wody.
- Szybko ją zagotować, potem gotować na małym ogniu.
- Gdy mięso zacznie mięknąć, dodać oczyszczoną, pokrojoną włoszczyznę bez kapusty.
- Dodać przyrumienioną cebulę.
- Gdy mięso jest miękkie, wyjąć je i wyporcjować.
Dodaj komentarz