Potrawy z drobiu gotowanego

1. Zmiany zachodzące w mięsie podczas gotowania.
2. Przykłady potraw z drobiu.
3. Jak ugotować rosół?
4. Jak ugotować drób w rosole?

Gotowaniu można poddawać wszystkie gatunki drobiu. Najczęściej drób formujemy w kieszeń i gotujemy go w całości. Do gotowania przeznacza się sztuki starsze. Miękkość drobiu bada się na udzie tuszki, bo tam mięso jest najtwardsze z dużą ilością ścięgien.

Obróbka wstępna

– rozmrażanie drobiu mrożonego
– doczyszczanie z resztek piór
– umycie
– podział na elementy

Zmiany zachodzące w mięsie podczas gotowania

W czasie gotowania następuje:
– zmiękczenie tkanki mięsnej,
– ścięcie białka,
– rozklejenie kolagenu,
– wypłukanie i przejście składników mineralnych do wywaru. Powoduje to wyzwolenie substancji aromatyczno-smakowych

Przykłady potraw z drobiu

Do potraw gotowanych z drobiu zaliczamy:

  • potrawkę, rosół, mięsa w rosole, pulpety (drobiowej masy mielonej).

Potrawy te podajemy z ziemniakami z wody, kaszami, makaronami, a wartość odżywczą uzupełniamy surówkami, warzywami z wody, zieloną pietruszką lub koperkiem.

Jak gotować rosół?

  • Na 1 kg mięsa przewiduje się 1,5 litra wody.
  • Przygotowane mięso należy włożyć do zimnej wody.
  • Do wody można również dodać kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego.
  • Rosół należy gotować wolno, pod przykryciem. Powinien on tylko „mrugać”. Rosół gotowany szybko jest mętny, nieapetyczny i niesmaczny.
  • Pod koniec gotowania należy dodać włoszczyznę bez kapusty, z małą ilością marchwi, która zmienia barwę rosołu.
  • Smak rosołu podnosi przyrumieniona cebula.
  • Czas gotowania zależy głównie od wielkości tuszki lub jej elementów.

Jak gotować drób w rosole?

  • Uformowaną tuszkę drobiową należy włożyć do wrzącej wody.
  • Szybko ją zagotować, potem gotować na małym ogniu.
  • Gdy mięso zacznie mięknąć, dodać oczyszczoną, pokrojoną włoszczyznę bez kapusty.
  • Dodać przyrumienioną cebulę.
  • Gdy mięso jest miękkie, wyjąć je i wyporcjować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.