Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Przepis na 4 porcje
Czas przygotowania: 30 minut (+ czas przygotowania rosołu)
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

300 g (3 duże sztuki) cebuli
1 litr rosołu (ewentualnie z kostek rosołowych)
50 g (2 łyżki) masła
2 łyżki mąki
½ szklanki białego wina
8 kromek bagietki
100 g sera żółtego
Sól, pieprz, tymianek
Jogurt naturalny

Sposób przygotowania

Obrać cebulę i pokroić na cienkie plasterki, lekko zrumienić na maśle. Oprószyć mąką i chwilę smażyć mieszając. Z kostek przygotować rosół według przepisu na opakowaniu, dodać do cebuli, wlać wino, przyprawić i gotować 15 minut. Kromki bułki, posmarowane masłem zapiec w piekarniku 5 – 10 minut, następnie pokroić w kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce, wrzucić do talerza, wlać gorącą zupę i posypać grzankami. Można dodać łyżkę jogurtu naturalnego.

Rada praktyczna

Obraną cebulę przed krojeniem wrzucamy do zimnej wody, kroimy ostrym nożem, ewentualnie otwieramy okno, ma to na celu złagodzić działania związków podrażniających oczy. Chyba, że jesteśmy zakatarzeni to siekajmy normalnie bo pomaga oczyścić nos.